Iedereen die last heeft van eczeem is er bekend mee dat de wintermaanden geen pretje zijn. Het is de combinatie van koude temperaturen, droge lucht en weinig vochtigheid waardoor de huid vatbaar wordt voor eczeem en roodheid.
Ahh! Gelukkig is dan die langverwachte zomer eindelijk daar! Veel meer vocht in de lucht en een lekker warm temperatuurtje, hoewel het met de hittegolf die momenteel over Nederland raast wel iets minder mag. Maar als de winter voorbij is, waarom heb je dan nog steeds last van eczeem? Waarom jeukt mijn eczeem nog veel erger dan in de winter? Er zijn geen duidelijke verklaringen, maar wel kun je rekening houden met de volgende triggers:
Zweten verergert eczeem
Door warm weer krijg je het warm. Krijg je het warm, dan ga je zweten. Dit is het natuurlijke mechanisme om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Uiteraard bestaat transpiratie (ook wel: zweet) grotendeels uit water.
Bij het verdampen van de huid verbruikt het de warmte-energie van je huid. Hierdoor ontstaat dus het gevoel dat je afkoelt. Dit proces verlaagt tegelijkertijd de lichaamstemperatuur die, zoals we weten, nooit te hoog mag worden.
Naast water bevat zweet ook kleine hoeveelheden kalium, natrium, magnesium, melkzuren, calcium, koper, zink, nikkel en andere stoffen die het lichaam kwijt wil. Veel van deze stoffen zijn irriterend mits de huid er maar voldoende aan wordt blootgesteld. Dat kan inderdaad het geval zijn wanneer de luchtvochtigheidsgraad erg hoog is. Omdat er dan al zo veel vocht in de lucht zit, kan het zweet op de huid niet meer verdampen. Er ontstaat vervolgens een geleidelijke opbouw op de huid van eerdergenoemde stofjes
Teveel aan water leidt tot jeukerige huid
Een woestijndroge huid breekt de huidbarrière af en leidt tot aanvallen van eczeem. Let op: te veel blootstelling aan vocht en water kan averechts werken bij eczeem. Soms zie je kinderen die zweet ophopen in de huidplooien zoals de ellebogen en de nek. Het vocht dat zich daar ophoopt kan irritatie veroorzaken en leiden tot eczeem.
Hoge temperaturen verergeren de jeuk
Als het buiten warm is verhoogt dit de lichaamstemperatuur. Het lichaam reageert hierop door de bloedvaten te verwijden (dilatatie), vooral de vaten in de huid. Het probleem hierbij is dat dit ertoe kan leiden dat ontstoken cellen sneller aangetrokken worden naar de huid. Bovendien bevordert hitte ook jeukreflex, waardoor de aandrang om te krabben alleen maar groter wordt.
Verstopte zweetklieren
Het lichaam kent twee soorten zweetklieren die zorgen voor transpiratie. Dit zijn de eccriene en apocriene klieren. Op een bepaald moment kunnen de openingen van deze buizen verstopt raken. Vooral met warm weer kan dit het geval zijn. Dit kan vervolgens leiden tot milaria, een jeuk veroorzakende huiduitslag die vooral voorkomt op de rug.
Blootstelling aan de zon en chemische stoffen
Naast het warme weer zijn er verschillende activiteiten die je in de zomermaanden beter kunt vermijden. Dit omdat ze potentieel huidproblemen kunnen verergeren. Zwemmen in chloorwater is hier een goed voorbeeld van. Het chloor kan namelijk de huid bijzonder uitdrogen. Zwemmen in zilt water, zoals in de zee, is een betere optie.
Verder is het verstandig om zonnebrandcrème te gebruiken bij zonnen en andere activiteiten in de zon. Maar omdat mensen met eczeem een gevoelige huid hebben, kunnen ze gevoelig zijn voor sommige ingrediënten in zonnebrand. Bijvoorbeeld avobenzone en oxybenzone kunnen leiden tot (foto)allergische reacties. Foto-allergie, of gewoon licht-allergie, is een huidreactie veroorzaakt door de combinatie van blootstelling aan chemicaliën en licht.
6 tips om vlagen van eczeem te voorkomen
Wat kun je doen om vlagen van eczeem tijdens de zomermaanden te voorkomen? Hieronder een paar bruikbare tips:
- Houd het binnenshuis goed koel. De ideale temperatuur is rond de 18 graden Celsius.
- Vermijd buitenactiviteiten tussen 10:00 uur een 14:00 uur. De zon is op zijn felst en het is vaak ook het heetste moment van de dag.
- Drink genoeg koud water en blijf in de schaduw.
- Veeg zweet dat zich op je huid (of in huidplooien) ophoopt af met een handdoek. Hierdoor voorkom je dat het zweet zich ophoopt in huidplooien, zoals bij de ellebogen en nek. Door het af te deppen verwijder je ook chemicaliën die zich afzetten op de huid.
- Probeer alternatieve soorten zonnebrand met zink-oxide en titanium-dioxide om jezelf tegen uv-straling te beschermen.
- Neem na een duik in chloorwater altijd een douche waarbij je jezelf wast met milde zeep en water. Vergeet niet om een vochtinbrengende crème op het gehele lichaam aan te brengen na het douchen.