Acne: wat kun je er zelf aan doen?

Acne vulgaris, in het kort acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Het komt voor bij 85% van de mensen tussen het 12e en 24e levensjaar. Na de tienerjaren neemt de aanwezigheid van acne sterk af naar ongeveer 5%. Bij vrouwen komt acne op volwassen leeftijd vaker voor dan bij mannen. Het is een huidaandoening met een relatief grote invloed op de kwaliteit van het leven. Vaak schamen mensen zich voor hun puistjes en ontstaat er in sommige gevallen ook enige psychische problematiek. Als je ernstige hinder ondervindt van acne, kun je het beste contact opnemen met jouw huisarts of huidtherapeut. Gelukkig zijn er ook een aantal algemene adviezen waar je jezelf aan kunt houden. 

Wat is acne?

Acne is een aandoening van het haartalgkliercomplex. De talgkliertjes in onze huid monden meestal uit in haarzakjes. Talgklieren komen overal op het lichaam voor, behalve in de handpalmen en op de voetzolen. De dichtheid van de talgklieren en de talgproductie is het grootst in het gelaat, op de rug en op de borst. De huid bevat op elke vierkante centimeter ongeveer vijftien talgklieren. Talg heeft een aantal belangrijke functies, waaronder het voorkomen van vochtverlies uit de huid, het beschermen tegen bacteriën en schimmels en het soepel houden van de huid. Wanneer de talgklier uitvoergang verstopt raakt, ontstaat acne.  

Hoe herken je acne?

Acne komt meestal voor in het gezicht, op de rug en op de borst. Op het behaarde hoofd, het voorhoofd, de neus en de kin (de T-zone) komen vrij veel extra actieve talgklieren voor. Vaak heeft acne verschillende verschijningsvormen; naast mee-eters (comedonen) komen vaak ook rode bultjes (papels), puistjes (pustels), onderhuidse ontstekingen (noduli en cysten) voor. Dit in wisselende combinaties en in verschillende mate van ernst. Wanneer acne niet meer actief aanwezig is, kunnen nog wel restverschijnselen zichtbaar zijn, zoals storende acnelittekens, vlekken en hyperpigmentaties.

Wat kan de huidtherapeut doen?

De huidtherapeut behandelt alle vormen van acne en acnelittekens. Dit gebeurt vaak in combinatie met een behandeling door een arts. Een acnebehandeling door de huidtherapeut kan onder meer bestaan uit:

  • Manuele dieptereiniging van de huid.
  • Dieptereiniging van de huid door middel van peelings.
  • Adviezen en zelfmanagement.
  • Microdermabrasie en Goldpen.
  • Medische camouflagetherapie.

Wat kun je zelf doen?

Een actieve bijdrage van de patiënt is een voorwaarde voor succes. Een positief resultaat van de behandeling leidt er meestal toe dat de patiënt zich zekerder voelt. 

Adviezen voor thuis:

  • Huidverzorging; de huid voorzichtig wassen (een- à tweemaal per dag) met lauw water en na het baden droogdeppen met een schone handdoek. Het beste is wassen met zeep met een zuurgraad (pH-waarde) die niet hoger is dan 5. Ook wordt er soms een peelingcrème geadviseerd op basis van glycolzuur of fruitzuur.
  • Kiezen voor producten op waterbasis als u make-up of zonnebrandmiddelen gebruikt.
  • Een acnedieet bestaat niet. Echter, als je merkt dat je door een bepaald product meer puistjes krijgt, kun je dat voedingsmiddel beter vermijden.
  • Vermijd stress

Een slechte invloed op acne:

  • Het krabben of zelf uitknijpen van puistjes. Dit kan leiden tot meer ontstekingen en acnelittekens.
  • Stevig schoonmaken van de huid.
  • Het wassen van de huid met heet water.
  • Het gebruik van sterk ontvettende huidverzorgingsproducten (zoals producten op basis van alcohol).

Wil je meer informatie over behandeling van acne? Dan kun je hier vrijblijvend een afspraak maken met de huidtherapeut.