Duurzaam ontharen

Wat is overbeharing?

Er zijn twee vormen van overbeharing, namelijk hypertrichose en hirsutisme.

Hypertrichose is bovenmatige haargroei op plaatsen waar van nature al haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.

Hirsutisme is een mannelijk beharingspatroon bij vrouwen. Veel haar verschijnt dan op plekken waar vrouwen gewoonlijk alleen donshaar hebben: op de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan normaal. Haargroei wordt gedeeltelijk gestuurd door hormonen. Overbeharing kan ook aangeboren zijn. De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen). Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen in het bloed.

Intense Pulsed Light (IPL)

Bij behandeling met IPL wordt de huid zeer kort blootgesteld aan een lichtbundel met een specifieke golflengte. Omdat dit apparaat niet haartje voor haartje aanpakt maar per lichtflits een aantal haren tegelijk, kunnen in korte tijd grote oppervlakten worden behandeld. De behandeling kan worden toegepast op alle plaatsen op het lichaam waar donkere ongewenste haargroei voorkomt. IPL is het meest effectief bij donkere haren op een lichte huid. IPL kan alleen worden toegepast op donkere haren omdat deze pigment bevatten. Een witte, grijze of rode haar heeft niet voldoende pigment om een IPL-lichtflits te absorberen. Bij behandeling met IPL dient de huid met een sunblocker SPF 30 of hoger beschermd te worden.

Elektrische epilatie

Elektrisch epilatie zorgt ervoor dat storende haren definitief verdwijnen. Het gaat om haren in het gezicht, op het lichaam en bijvoorbeeld op huidtransplantaten. De huidtherapeut laat een minuscuul naaldje in het haarzakje glijden om dit elektrisch te vernietigen. Omdat bij elektrisch ontharen de haren één voor één worden behandeld, is het alleen geschikt voor kleine oppervlakten. Na elke behandeling worden de haren zwakker en dunner waarna ze uiteindelijk verdwijnen.

“Huidzorg Unique werkt met de nieuwste apparatuur op het gebied van IPL en elektrisch epilatie, wat bijdraagt aan een effectieve behandeling.”

Voordelen duurzaam ontharen

 • De haren worden duurzaam verwijderd.
 • Alleen de haartjes worden behandeld, de omliggende huid blijft intact.
 • Geen last meer van huidirritaties na scheren of harsen.
 • Dagelijks haren verwijderen met pincet is niet meer nodig.
 • De structuur van de huid wordt gladder, geen stoppels.
 • Geen last van ontstekingen ten gevolge van ingegroeide haren.
 • Men voelt zich zekerder zonder de ongewenste haargroei.
 • Je hoeft niet meer elke dag aan de haartjes te denken.

Adviezen

 • Gedurende het behandeltraject mag je de haren in het behandelgebied niet harsen of epileren. Wel scheren of knippen.
 • 6 weken voor, tussen en na de laatste IPL behandeling de behandelde huid niet aan zonlicht blootstellen. Bij elektrisch epilatie geld dit voor 48 uur.
 • Wanneer je toch naar buiten moet de behandelde huid om de 2 uur insmeren met zonnebrandcrème spf30 of spf50.
 • Na de behandeling 24 uur geen make-up of andere crèmes gebruiken (lycogel is wel toegestaan) om afsluiting van de huid te voorkomen. De hitte moet uit de huid weg kunnen trekken.
 • De huid na de behandeling om het uur 5 minuten koelen met een koud washandje of coldpack.

Wordt IPL of elektisch epilatie vergoed door mijn zorgverzekering?

Duurzaam ontharen in het gelaat wordt vergoed uit de aanvullende zorgverzekering. Raadpleeg jouw polis om te zien hoeveel je vergoed krijgt. Duurzaam ontharen elders op het lichaam wordt als cosmetisch beschouwd en daarom niet vergoed.