Littekentherapie

Met welke littekenklachten kan men naar de huidtherapeut?

De huidtherapeut kan problemen behandelen die zich kunnen voordoen bij een litteken zoals: hypertrofie, atrofie, roodheid, pijn, jeuk, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem. Denk aan littekens na chirurgische ingrepen of na een ongeval.

Wat is littekentherapie?

Bij littekentherapie wordt er gebruik gemaakt van speciale technieken op het litteken ter vermindering van: jeuk en pijn, hypertrofie (verdikking), atrofie, verkleving, doorbloedingsstoornis en oedeem. De technieken die gebruikt worden zijn: littekenmassage, micro-needling, lymfetaping, endermologie en siliconenpleisters.

Doel van littekentherapie:

  • Verbeteren van de wondgenezing
  • Verbeteren van de stofwisseling van de huid
  • Verminderen of voorkomen van littekenhypertrofie
  • Verminderen van pijn en/of jeuk
  • Normaliseren van de huidmobiliteit
  • Verbeteren van afwijkende huidskleur
  • Abnormaal huidreliëf egaliseren

Littekenmassage bij een hypertrofisch litteken

Bij littekenmassage wordt gebruik gemaakt van speciale massagegrepen met de hand op het litteken. Om een hypertrofisch litteken te verminderen is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met de behandeling. In een later stadium is er nog wel verbetering te krijgen, maar het remmen van de ontwikkeling en de eventuele verdere groei van het litteken is dan veel moeilijker. Het doel van de massage is versoepeling en afvlakking van het litteken en een betere doorbloeding.

Litteken-wreef-voor

Litteken-wreef-na

 Littekenmassage bij een atrofisch litteken

Het doel van de littekenmassage bij een atrofisch litteken is om de doorbloeding rondom het litteken en in het litteken zoveel mogelijk te verbeteren. Door een goede doorbloeding wordt ook de huid rondom het litteken beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid verbeterd.

Dermapen

litteken foto

De Dermapen is de nieuwste techniek op het gebied van microneedling.  Deze vorm van behandelen maakt gebruik van kleine naaldjes die op hoge snelheid miniscule gaatjes in de huid maken. Deze kleine kanaaltjes zijn met het blote oog niet zichtbaar, maar ‘verwonden’ de huid precies genoeg om het herstelproces van de huid op een natuurlijke manier te activeren. Naast het huidherstel zorgt de Dermapen ook voor een versnelde collageen aanmaak, dit eiwit zorgt voor de elasticiteit en stevigheid van de huid. Deze behandeling kan o.a. bij atrofische littekens worden ingezet om deze steviger te maken of om littekens te versoepelen en de kleur te verbeteren.

LPG

De LPG is een endermologie apparaat welke de huid vacuüm zuigt en masseert. Dit apparaat wordt in combinatie met manuele littekenmassage toegepast om de doorbloeding te verbeteren en de huid soepel te maken.

Lymfetape

De lymfetape heeft een liftende werking op de opperhuid. Hierdoor ontstaat een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af en de ervaren pijn vermindert onmiddellijk in het litteken. Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken, kunnen diverse effecten bereikt worden.

Siliconenpleisters

Voor littekens wordt met de siliconenpleisters het beste resultaat behaald wanneer littekens niet meer dan 2 jaar oud zijn en de pleisters minimaal 2 maanden geplakt worden. De beschadigde huid is niet in staat een goede vochtbalans te onderhouden. Siliconenpleisters vormen een zuurstofdoorlatende, ademende laag op het litteken en zorgen voor herstel van de vochtbalans van de huid. Ontstekingsreacties zoals pijn, jeuk en roodheid worden zo verminderd. Siliconenpleisters hebben ook invloed op de vorming van nieuw collageen in het litteken. Door een statische lading tussen de pleister en de huid zorgt de pleister ervoor dat het collageen beter verdeeld wordt.