Littekentherapie

Bij Huidzorg Unique behandelen we problemen die zich kunnen voordoen bij een litteken zoals: hypertrofie, atrofie, roodheid, pijn, jeuk, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem. Denk aan littekens na chirurgische ingrepen of na een ongeval.

Wat is littekentherapie?

Bij littekentherapie wordt er gebruik gemaakt van speciale technieken op het litteken ter vermindering van: jeuk en pijn, hypertrofie (verdikking), atrofie, verkleving, doorbloedingsstoornis en oedeem. De technieken die gebruikt worden zijn: littekenmassage, micro-needling, lymfetaping, endermologie en siliconenpleisters.

Doel van littekentherapie:
  • Verbeteren van de wondgenezing
  • Verbeteren van de stofwisseling van de huid
  • Verminderen of voorkomen van littekenhypertrofie
  • Verminderen van pijn en/of jeuk
  • Normaliseren van de huidmobiliteit
  • Verbeteren van afwijkende huidskleur
  • Abnormaal huidreliëf egaliseren

Littekenmassage bij een hypertrofisch litteken

Bij littekenmassage wordt gebruik gemaakt van speciale massagegrepen met de hand op het litteken. Om een hypertrofisch litteken te verminderen is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met de behandeling. In een later stadium is er nog wel verbetering te krijgen, maar het remmen van de ontwikkeling en de eventuele verdere groei van het litteken is dan veel moeilijker. Het doel van de massage is versoepeling en afvlakking van het litteken en een betere doorbloeding.

Littekenmassage bij een atrofisch litteken

Het doel van de littekenmassage bij een atrofisch litteken is om de doorbloeding rondom het litteken en in het litteken zoveel mogelijk te verbeteren. Door een goede doorbloeding wordt ook de huid rondom het litteken beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid verbeterd.

Goldpen

De Dermica Goldpen is het meest professionele systeem op het gebied van microneedling.  De Dermica Goldpen maakt gebruik van minuscule naaldjes die snel op en neer bewegen en kleine micro-kanaaltjes (1000 per seconde) in de huid maken. Hierdoor komen groeifactoren vrij die de aanmaak en herstructurering van collageen en elastine stimuleren.

De behandeling met de Dermica Goldpen is een veilige, hygiënische en effectieve manier om de huid in de diepte te vernieuwen en te verbeteren. Bovendien zorgt het voor een betere opname van actieve werkstoffen, zonder de bovenste huidlaag (epidermis) te beschadigen. De huid wordt sterker, egaler van kleur, weerbaarder en veerkrachtiger. Afhankelijk van de indicatie zijn er meerdere behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.

Icoone® (endermologie)

Littekenvorming is een natuurlijke fase van het genezingsproces waarbij niet alleen de opperhuid, maar ook de diepere huidlagen zijn beschadigd. Je huid kan in dit geval het beschadigde weefsel niet op dezelfde manier vervangen als bij wonden waarbij alleen de opperhuid is beschadigd. Bij een diepere wond maakt het organisme fibreus collageen bindweefsel aan om de beschadigde huidlagen toch te kunnen ‘repareren’. Er ontstaat dan een litteken.

Icoone® is momenteel het meest innovatieve, mechanische bindweefselmassage-systeem ter wereld. Zo is icoone® zeer effectief in te zetten voor het verminderen van de zichtbaarheid van littekens, het losmaken van pijnlijke verklevingen en het ondersteunen van het genezingsproces van het litteken. Zelfs littekens op de meest delicate behandelgebieden zoals binnenkant armen, hals en oogleden zijn met icoone® pijnloos te verbeteren. Met icoone® mogen wij drie dagen na wondgenezing al starten met het behandelen van littekens. Hierbij werken we eerst om het litteken heen om drainerend te werken waardoor de wondgenezing gestimuleerd wordt. Later in het traject wordt er ook op het litteken zelf behandeld. Hierdoor worden verklevingen effectief aangepakt. 

Lymfetape

De lymfetape heeft een liftende werking op de opperhuid. Hierdoor ontstaat een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af en de ervaren pijn vermindert onmiddellijk in het litteken. Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken, kunnen diverse effecten bereikt worden.

Siliconenpleisters

Voor littekens wordt met de siliconenpleisters het beste resultaat behaald wanneer littekens niet meer dan 2 jaar oud zijn en de pleisters minimaal 2 maanden geplakt worden. De beschadigde huid is niet in staat een goede vochtbalans te onderhouden. Siliconenpleisters vormen een zuurstofdoorlatende, ademende laag op het litteken en zorgen voor herstel van de vochtbalans van de huid. Ontstekingsreacties zoals pijn, jeuk en roodheid worden zo verminderd. Siliconenpleisters hebben ook invloed op de vorming van nieuw collageen in het litteken. Door een statische lading tussen de pleister en de huid zorgt de pleister ervoor dat het collageen beter verdeeld wordt.

Wordt littekentherapie vergoed?

Vaak vergoedt de basisverzekering littekentherapie door een huidtherapeut bij  littekenweefsel van de huid al dan niet na trauma. Tot 18 jaar zijn dat alle behandelingen. Bent u 18 jaar of ouder? Dan vergoedt de basisverzekering vanaf de 21e behandeling. We adviseren altijd om het even goed na te vragen bij uw zorgverzekering omdat per aanvullende verzekering eventueel weer wat anders kan gelden.