Oedeemtherapie

Huidtherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van oedeem. Tijdens de 4 jarige HBO studie worden zij opgeleid en getraind in het herkennen en behandelen van alle soorten oedeem. Huidzorg Unique heeft extra kennis en kunde opgedaan in gespecialiseerde oedeemklinieken in Duitsland, met name gericht op lymfoedeem in het hoofd/halsgebied na kanker en ver gevorderde stadia van oedeem in ledematen. Oedeemtherapie kan bestaan uit onderstaande behandelingen, of een combinatie van behandelingen.

Manuele lymfedrainage

Door middel van een speciale massagetechniek wordt het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid gemasseerd. Met de handen wordt een rekprikkel aan de huid gegeven en een zacht pompende beweging toegepast waardoor het lymfestelsel geactiveerd wordt. De lymfdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht. Met speciale fibrosegrepen kunnen eventueel ontstane verhardingen opgeheven of versoepeld worden. Dit is belangrijk omdat verhardingen en littekens een blokkade vormen voor de afvoer van lymfevocht. Met oedeemgrepen wordt het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats geleid waar het beter opgenomen kan worden. Het draineren begint bij de gezonde lymfeknopen en in het niet aangedane huidgebied om zo eerst de weg vrij te maken voor lymfe uit andere delen van het lichaam. Vervolgens wordt er in het oedeemgebied gemasseerd in de richting van een goed werkend lymfegebied. Hiermee wordt er een nieuwe afvoerroute gecreëerd.

Icoone® bij lymfoedeem

Wist je dat icoone® breed inzetbaar is voor medische indicaties? Zo worden er veel cliënten met icoone® behandeld die kampen met klachten vanuit lipoedeem, lymfoedeem, littekens en spierklachten. Door de unieke Roboderm® technologie richt icoone® zich specifiek op het bindweefsel waardoor de behandelingen dus ook therapeutisch inzetbaar zijn zonder dat dit pijnlijk hoeft te zijn.

Voor cliënten met lymfoedeem wordt er drainerend gewerkt waardoor het lymfestelstel wordt geactiveerd en vocht beter wordt afgevoerd. Door de extra functie van LED en Laser wordt er een natuurlijk lipolyse-effect gecreëerd. Cliënten die een zwaar gevoel aan de benen bemerken, voelen direct na de behandeling verlichting. Wanneer je vanuit de lymfoedeemklachten ook bemerkt dat je gedurende de dag last krijgt van je spieren, is icoone® hiervoor in te zetten. Spierproblematieken worden verbetert doordat de doorbloeding wordt geactiveerd en hierdoor een beter zuurstoftoevoer ontstaat. Ook verbeteren we het bindweefsel door bijvoorbeeld pijnlijke verklevingen los te maken.

Ambulante compressietherapie

Hierbij wordt gebruikgemaakt van verbandmateriaal, die met compressie wordt aangebracht. De aangedane arm of het been wordt ingezwachteld zodat er druk op de bloedvaten komt. De aderen vernauwen zich en de defecte kleppen sluiten zich. Door de benen of armen vervolgens te bewegen wordt het bloed door de kuitspieren of armspieren richting het hart gepompt en kan het lymfevocht dankzij de toegenomen bloedcirculatie afgevoerd worden. Zwachtelen bevordert de afvoer van oedeem, voorkomt nieuwe zwelling en helpt voorkomen dat het vocht terugvloeit naar het gebied dat reeds behandeld is.

“Zwachtelen bevordert de afvoer van oedeem, voorkomt nieuwe zwelling en helpt voorkomen dat het vocht terugvloeit naar het gebied dat reeds behandeld is.”

Diverse verbandmaterialen

Naast de bekende zwachtels om het oedeem te bestrijden kunnen er ook andere hulpmiddelen ingezet worden die de huidtherapeut kan leveren. Er zijn regelmatig nieuwe verbandmiddelen op de markt. Zoals het aanpasbaar compressie systeem met klitteband, Jovipak, wondverbandkousen en fibrosepads. Deze materialen kunnen dag en/of nacht gedragen worden. De middelen worden vergoed door uw zorgverzekeraar.

Pneumatische compressietherapie

Bij lymfapresstherapie wordt rond het been of de arm een luchtmanchet aangelegd. Deze manchet bevat aparte kamertjes, die met tussenpozen kort achter elkaar wisselend worden opgeblazen. Hierdoor wordt oedeem uit een arm of been weggemasseerd.

“De tape trekt de huid een klein beetje omhoog, waardoor in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt voor het vocht om zich te verplaatsen. ”

Lymfetaping

Bijvoorbeeld op de romp is het moeilijk om ambulante compressietherapie toe te passen. Dan maakt de huidtherapeut gebruik van lymftaping. De tape trekt de huid een klein beetje omhoog, waardoor in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt voor het vocht om zich te verplaatsen. In combinatie met ademhalings- en bewegingsoefeningen verplaatst het vocht zich de gewenste kant op.

Bewegingsoefeningen

De afvoer van bloed en oedeem wordt bevorderd door spierbewegingen van armen en benen. De huidtherapeut heeft een aantal oefeningen voor u geselecteerd en uitgewerkt op papier met uitleg en foto’s.

Steunkousen

Als het oedeem verdwenen is, is het dragen van een therapeutisch elastische kous vaak noodzakelijk om het bereikte resultaat te behouden. De huidtherapeut meet deze voor u aan. Voor meer informatie over steunkousen kunt u in het menu behandelingen klikken op therapeutisch elastische kousen.