Wat is een open been?
Een open been (ulcus cruris) komt vooral op oudere leeftijd voor. De normale huid is op een dergelijke plaats verdwenen, zodat een meestal grillig begrensde open wond bestaat die vaak met een geelbruin beslag of een korst is bedekt. De wond zit op het onderbeen of op de voet. Meestal zijn er afwijkingen te zien aan het been zoals spataderen, bruine en witte verkleuringen en oedeem. Een open been ontstaat meestal door een stoornis in het aanvoerende, slagaderlijke systeem of door een afwijking in het afvoerende, aderlijke systeem.
Behandeling
De arts of specialist zal proberen de oorzaak van het open been te vinden, door bijvoorbeeld een bloedvatonderzoek uit te voeren. Het belangrijkste deel van de behandeling van het open been is de bloedafvoer vanuit het been naar het hart te bevorderen. De voeding in het onderbeen verbetert hierdoor en de open wond kan gaan genezen. Dit wordt bereikt door het aanleggen van speciale drukverbanden door de huidtherapeut. De huidtherapeut zal het oedeem in de benen bestrijden middels ambulante compressietherapie en de wond verzorgen met het juiste verbandmateriaal.
Tijdens de behandeling wordt de kleur van de wond weer normaal rood. De gezonde huid groeit vanuit de randen en vanuit de bodem weer aan. Het kan enkele maanden duren voordat een open been daadwerkelijk geneest. Als het slagaderlijke systeem dusdanig verslechterd is, kan een wond zelfs chronisch blijven. Je kunt zelf een bijdrage leveren door te bewegen (lopen, fietsen, fitness) en bewegingsoefeningen te doen.