Jonge kinderen met eczeem krijgen vaker te maken met voedselallergieën, astma en hooikoorts. Volgens onderzoekers is dit geen toeval. Een door eczeem beschadigde huid laat namelijk makkelijker allergenen door. Eczeem is daarmee dus een aanleiding voor het ontstaan van allerlei huid- en immuunziektes.
Dit concluderen onderzoekers in een artikel gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science Translational Medicine. Jonge kinderen die lijden aan eczeem hebben op latere leeftijd meer kans op het krijgen van voedselallergie, hooikoorts en astma. Dit staat bekend als de ‘atopsiche mars‘. Een jeukerige en droge huid, die vooral voorkomt bij eczeem, is volgens de wetenschappers aanleiding voor het ontstaan van deze mars.
“Wanneer er voedingsdeeltjes in de huid terecht komen via de huid in plaats van via de spijsvertering, is de kans groter dat ze allergieën veroorzaken, ” aldus onderzoeker Dr. Leung.
Huid herstellen voordat deze doorbroken wordt
“Het herstellen van de huid voordat de huidbarrière wordt doorbroken is de beste manier om de atopische mars te stoppen”, stelt Leung. De huid is een belangrijk afweersysteem dat vocht binnen houdt en allergenen en bacteriën buiten. Onderzoek door Dr. Leung laat zien dat eczeempatiënten belangrijke eiwitten en lipiden missen in de buitenste lagen van hun huid. Daardoor raakt de huidbarrière bij hen ‘defect’ en ontsnapt er vocht uit de huid. Dit zorgt voor een droge, gebarste en jeukende huid. Een gebarste, jeukende huid is typisch voor eczeem.
Krabben verergert de eczeem
Het krabben aan jeukerige, droge huid kan het probleem verder verergeren. Dit komt doordat krabben de huid beschadigt. Hierdoor treedt het immuunsysteem in werking. Als er dan voedingsstoffen terechtkomen in de huid, kan dit mogelijk leiden tot allergische reacties en voedselallergie. Als de allergische reactie eenmaal is getriggerd, bestaat er meer kans dat het immuunsysteem zorgt voor hooikoorts en astma.
Weken en smeren
Om de huid zo snel mogelijk dicht te maken bij eczeem, raden experts een methode aan die ‘weken en smeren’ wordt genoemd. Het idee is dat je een warm bad neemt en vervolgens de huid insmeert met zalf. Dit kalmeert en houdt het vocht binnen huid, waardoor uitdroging wordt voorkomen. Dr. Leung gelooft erin dat het goed verzorgen van de babyhuid, direct vanaf de geboorte, mogelijk eczeem en andere immuunziektes kan voorkomen. De huid van baby’s is namelijk bijzonder vatbaar voor uitdrogen nadat deze vanuit de waterige en warme baarmoeder wordt blootgesteld aan de droge buitenlucht. Een aantal onderzoeken stelt voorzichtig dat regelmatig insmeren met vochtinbrengende crème de kans verkleint dat een baby eczeem en aanverwante aandoeningen krijgt.
Let op! Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Bronnen:
https://www.vmce.nl/eczeem/behandeling/voorlichting/behandeling/202-weken-en-smeren-instructie-voor-patienten.html
https://www.nrc.nl/nieuws/2005/12/24/weken-en-smeren-helpen-echt-bij-hardnekkig-eczeem-11060585-a841823
https://www.lumc.nl/sub/1070/att/91028021319455/91102041233452.pdf
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190717230345.htm
https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/401749
https://stm.sciencemag.org/