Acne

Acne (zeg: aknee) is een huidaandoening die vooral voorkomt bij jongeren tussen de 14 en 25 jaar. Kenmerkend voor de aandoening zijn de puistjes en mee-eters. Deze komen vooral in het gelaat voor, maar ook op andere plekken op de huid.

Wie krijgt het?

De aandoening komt over de hele wereld voor bij alle rassen. Ook op latere leeftijd kunnen mannen en vrouwen nog last hebben van acne. De ernst en de vorm ervan verschillen vaak per geval.

 

Hoe ontstaat acne?

Er is nooit één oorzaak van acne. Het ontstaat door een combinatie van erfelijke aanleg en hormonale verstoringen. Dit leidt tot een toename van de talgproductie, abnormale verhoorning van de opperste huidcellen en ontstekingen van de talgklieren. Bij deze ontstekingen ontstaan vaak puistjes en comedomen (mee-eters).

Welke rol spelen de talgklieren?

Talgklieren komen overal op het lichaam voor, behalve in de handpalmen en op de voetzolen. De dichtheid van de kliertjes en de talgproductie zijn het grootst in het gelaat, op de rug en op de borst. Zo bevat de huid op elke vierkante centimeter ongeveer vijftien talgklieren. Talg, ook wel huidsmeer of sebum genoemd, heeft een aantal belangrijke functies, namelijk:

  • voorkomen van vochtverlies uit de huid
  • beschermen tegen bacteriën en schimmels
  • soepel houden van de huid.

Wanneer de talgklieruitvoergang verstopt raakt, ontstaat acne.

Wat zijn de symptomen van acne?

Zwarte comedonen: dit zijn mee-eters met een zwart puntje. Ze hebben deze zwarte kleur omdat het talg in aanraking komt met zuurstof. Dit wordt ook wel oxidatie genoemd.

Witte comedonen: dit zijn gesloten mee-eters. De overtollige talg kan niet weg. omdat een dikke laag huidschilfers de poriën afsluit. Ze zien eruit als kleine witte bultjes. Wanneer je de huid strak trekt zie je ze beter en kun je ze voelen.

Puistjes: er vindt een ontstekingsreactie plaats in een comedo (Latijn voor mee-eter) waardoor een puist ontstaat gevuld met pus en talg. Soms kan een puist zodanig groot worden dat er een dieper gelegen bult ontstaat. Deze bulten kunnen ook weer samenvloeien tot nog grotere gebieden of ingekapseld worden in bindweefsel. In dit laatste geval spreek je van een cyste (spreek uit als: kieste).

Welke verschillende soorten acne zijn er?

Er zijn veel verschillende vormen van acne. De meest voorkomende bij mij in de praktijk staan hieronder.

Acne vulgaris

Deze vorm van acne komt het meeste voor. Het kan voorkomen in het gelaat, op de borst, schouders en rug. Hier bevinden zich namelijk de meeste talgklieren. Kenmerkend zijn de witte en zwarte comedonen. Ze ontstaan wanneer overtollig talg de huid niet kan verlaten. Een dikke laag huidschilfers sluit namelijk de poriën af. De zwarte kleur ontstaat als de talg oxideert door contact met zuurstof in de buitenlucht. De comedonen kunnen gaan ontsteken, dan ontstaan op sommige plaatsen rode of gele puistjes.

Acne conglobata

Dit is een ernstigere vorm van acne met witte en zwarte comedonen, puistjes en pijnlijke grote ontstekingen of zelfs cysten. Na genezing ontstaan vaak littekens die pas na een lange tijd weer verbeteren.

Acne tarda

Acne tarda is een vorm van acne die zelfs op latere leeftijd, als men in de dertig of veertig is, nog blijft bestaan. Dit komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De oorzaak van deze vorm kan te wijten zijn aan een hormonale afwijking. Er zijn veel comedonen op de huid aanwezig, vaak op de kaaklijn en af en toe een ontsteking. Ook symptomen zoals toegenomen lichaamsbeharing kunnen aanwezig zijn. Uiteindelijk zal de acne, vergelijkbaar met ‘puberacne’, verdwijnen. Helaas kan dit vele jaren duren.

Welke acnebehandelingen zijn er mogelijk?

Bovenstaande vormen van acne kunnen door een huidtherapeut behandeld worden. Soms in combinatie met behandeling van een huisarts of specialist. Acne is niet te genezen, maar het is wel mogelijk om de huid te verbeteren en de acne rustiger te krijgen. Nadat de acne onder controle is, merk je dat je meer zelfvertrouwen hebt en beter in je vel zit.

Huidzorg Unique biedt de volgende behandelingen aan:

Kijk op de website bij behandelingen voor meer informatie over de verschillende behandelmethodes en adviezen voor acne. Wil je zelf weten wat je kunt doen, lees dan ook Acne: wat kun je er zelf aan doen?.

Bronnen: Andrews’ Diseases of the Skin Clinical Atlas, William James, Dirk Elston, Patrick McMahon, 2017