Huidkanker

Huidkanker is in de laatste jaren met bijna 10% per jaar schrikbarend toegenomen. Huidkanker ontstaat wanneer gewone cellen ontaarden in kwaadaardige cellen waarbij er sprake is van ongeremde groei. Van de verschillende soorten huidkanker is een basaalcelcarcinoom de meest voorkomende soort. Te veel zon is de grootste boosdoener voor het ontstaan van huidkanker. De rol van de huidtherapeut bij huidkanker is het geven van voorlichting, het herkennen van slechte vlekjes en het adviseren met betrekking tot zonbescherming.

Actinische keratose

Actinische keratose is een beginstadium van huidkanker. Het is een ruw aanvoelend en schilferend. Ze zijn lichtrood tot roodbruin van kleur met een witgeel oppervlak. Ze kunnen verschillende vormen hebben en komen voor op de zonbeschenen delen van de huid zoals het gelaat, oren en de handruggen.

Basaalcelcarcinoom

Dit is de meest voorkomende vorm van huidkanker ontstaan door teveel UV-straling. Een basaalcelcarcinoom zaait niet uit maar wordt wel groter. Ze ontstaan vaak op een leeftijd vanaf 45 jaar en meestal in het gelaat. Het uit zich in een glad, glazig knobbeltje soms lopen er rode bloedvaatjes doorheen. Het groeit heel langzaam en op den duur kan er in het midden van het plekje een zweertje ontstaan en daaromheen een rand met een parelachtige glans. Dit wondje wil dan maar moeilijk genezen. Een basaalcelcarcinoom op de romp ziet er vaak als een eczeem plekje uit, maar deze plekjes reageren niet op crèmes of eczeem zalven. Het plekje groeit juist langzaam door.

Plaveiselcelcarcinoom

Een plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige huidkanker welke zich kan uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen. Ook deze ontstaat meestal op plaatsen die veel blootgesteld zijn aan zon: het gelaat, oren, lippen, nek en handruggen. Het ziet eruit als een ruw aanvoelend huidkleurig of lichtrood bultje. In de loop van de tijd gaat dit groeien.

Melanoom

Een melanoom is een kwaadaardige moedervlek. Meestal is het een langer bestaande moedervlek die ineens veranderd van kleur en vorm. Hij kan ook jeuk of pijn veroorzaken. Het is belangrijk om moedervlekken in de gaten te houden, wanneer de moedervlek veranderd moet u altijd contact opnemen met uw huisarts. Het is een soort huidkanker dat snel uitzaait.

Behandeling

De actinische keratose kunnen middels cryotherapie verwijderd worden. De overige huidkankers vereisen chirurgie. Deze zullen operatief verwijderd moeten worden of middels MOHS-chirurgie. Hoe sneller er behandeld wordt hoe groter de kans op succes.

Kan huidkanker voorkomen worden?

Huidkanker ontstaat door teveel UV-licht op de huid. De opgelopen schade aan de huid die in het verleden heeft plaatsgevonden is niet meer te herstellen. Maar om verdere schade te voorkomen is het beperken van de hoeveelheid UV-licht erg belangrijk!

 

Adviezen

  • Voorkom roodheid en verbranding van de huid door de zon of zonnebank.
  • Vermijd zonlicht tussen 12.00 uur en 15.00 uur.
  • Smeer je huid in met een zonnebrandcrème met sun protection factor (SPF) 30 of hoger.
  • Smeer je huid een half uur voordat je naar buiten gaat goed in.
  • Smeer je huid om de 2 uur opnieuw in.
  • Draag beschermende kleding, een hoed of pet en zonnebril.
  • Bij normale blootstelling aan de zon, is er ruim voldoende aanmaak van vitamine D.