Littekens

Een wond geneest in drie fasen. De ontstekingsfase duurt één tot vier dagen vanaf het ontstaan van de wond. Tijdens deze fase reinigt het lichaam de wond en begint de wondgenezing waarbij littekenweefsel en collagene vezels worden aangemaakt. De regeneratiefase duurt van de vierde tot de eenentwintigste dag. Bloedvaatjes, collagene vezels, lymfevaatjes en zenuwen gaan zich in deze fase herstellen. De rijpingsfase begint de eenentwintigste dag en kan een jaar (of langer) duren. In deze fase ontstaat er een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Het litteken wordt minder rood, oppervlakkiger en soepeler.

Soorten littekens

Atrofisch 

Bij atrofische littekens is de huid onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak erg dun en ingetrokken.

Hypertrofisch litteken

Hypertrofische littekens zijn brede, roze littekens. Bij een hypertrofisch litteken is te veel collageen weefsel gevormd. Een hypertrofisch litteken ligt boven de huid.

Keloïdlitteken

Een litteken wordt een keloïdlitteken genoemd wanneer het litteken groter wordt dan de oorspronkelijke verwonding en zich uitbreidt in het gezonde weefsel.

Waarom wordt soms een litteken dik en rood?

Het ontstaan van hypertrofisch en keloïd littekens is nog steeds onbekend. Uit ervaringsfeiten blijkt dat het bij donkere huidtypes vaker voorkomt. Ook komt het vaker voor bij jongeren dan bij ouderen. De voorkeurslocaties voor het ontstaan van een hypertrofisch of keloïd litteken zijn het gelaat, het borstbeen en de schouderregio.

Wat is een verkleving?

Een complicatie die kan optreden bij wondgenezing is verkleving van het littekenweefsel. Normaal gesproken kun je de verschillende huidlagen van elkaar verschuiven. Bij een verkleving groeien twee weefsels die tegen elkaar liggen aan elkaar door bindweefsel. Een verkleving veroorzaakt soms een bewegingsbeperking.

Kun je littekens behandelen?

Bij Huidzorg Unique behandelen we problemen die zich kunnen voordoen bij een litteken zoals: hypertrofie, atrofie, roodheid, pijn, jeuk, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem. Denk aan littekens na chirurgische ingrepen of na een ongeval.

Kijk op de website bij littekentherapie voor meer informatie over de verschillende behandelmethodes en adviezen.