Rosacea

Rosacea is een huidaandoening die in het gezicht voorkomt en ook best vaak voor komt. Het opvallende aan deze huidaandoening is de rode kleur in de huid. Rosacea begint meestal vanaf het 30e levensjaar en komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Het woord rosacea betekend: rood als een roos.

Wat zijn de verschijnselen van rosacea?

De verschijnselen van rosacea zitten meestal op de wangen, de neus, op het voorhoofd en kin. Het uit zich in blozen, blijvende roodheid in het gezicht, rode vaatjes (couperose), bultjes en puistjes. Zwelling van de huid komt soms voor, of een toename van het bindweefsel wat hard en bobbelig aanvoelt. De toename van bindweefsel vind vaak plaats op de neus en alleen bij mannen. De toename van bindweefsel en vergroting van de talgklieren op de neus wordt rhinophyma genoemd.

De oorzaak van rosacea is onbekend. Er zijn wel factoren die de ernst van de rosacea kunnen beïnvloeden zoals warmte, zonlicht, cosmetica, sommige geneesmiddelen en alcohol.

Hoe kun je rosacea behandelen?

Mensen met rosacea hebben vaak een gevoelige huid. Een milde huidverzorging is belangrijk waarmee je de huid zo min mogelijk uitdroogt en irriteert. Zo verwijder je op een huidvriendelijke wijze overtollig talg en vuil van de huid en verminder je de vorming van nieuwe bultjes en puistjes. De huidtherapeut kan huidverzorgingsadvies geven, reinigende behandelingen uitvoeren en eventueel in combinatie met een chemische peeling. De couperose kan middels coagulatie of IPL behandeld worden.