Wat is vitiligo?
Vitiligo is een aandoening waarbij er vlekken op de huid ontstaan zonder pigment. De melanocyten, die normaliter pigment (melanine) aanmaken, verdwijnen uit de aangedane huid. Op de huid manifesteren zich ronde, ovale of lijnvormige witte vlekken. Het is onbekend waarom dit gebeurt.
Waar op het lichaam komt het voor?
Vitiligo kan overal op het lichaam voorkomen. In de loop van de tijd worden vitiligo vlekken groter, dit kan langzaam of heel snel gaan. Vooral bij mensen met een donker huidtype vallen de vlekken op. Vitiligo komt wereldwijd bij 0,5 – 1 % van de bevolking voor. De huidziekte kan op elke leeftijd ontstaan, zelfs kort na de geboorte, maar de gemiddelde leeftijd waarop iemand vitiligo krijgt is 20 jaar.
Wat zijn tips als je vitiligo hebt?
- Bescherm jouw huid goed tegen de zon met een zonnebrandcrème met SPF50. Doordat het beschermend pigment ontbreekt in de vlekken, kan de huid snel en ernstig verbranden.
- Pas op met beschadigingen van de huid zoals snij- of schaafwondjes of verbranding. Hierdoor kunnen mogelijk vitiligo vlekken ontstaan.
Wat is er te doen aan vitiligo?
Men kan voor behandeling terecht bij de dermatoloog voor behandeling met lichttherapie. Bij lichttherapie moet men wel 2 – 3 x per week behandeld worden en soms gedurende 2 jaar of langer. Er kan dan repigmentatie in de huid optreden. Dit nieuw gevormde pigment kan echter na een tijd ook weer verdwijnen.
Dermatografie zou een optie kunnen zijn. Door de witte vlekken in te kleuren met huidkleurige tatoeage pigmenten. Bij uitgebreide vitiligo wordt soms het overgebleven eigen pigment weggehaald met lasertherapie.
Wat kan de huidtherapeut doen?
Vitiligo kan als aandoening als cosmetisch storend worden ervaren. Het kan een psychosociale last zijn en schaamte, verminderde kwaliteit van leven en psychische problemen geven. Bij de huidtherapeut kun je terecht voor camouflagetherapie. De vlekken kunnen dan met medische camouflage make-up bedekt worden waardoor de vlekken niet meer zichtbaar zijn en de patiënt weer een egale huid heeft. De camouflage is echter niet permanent en zal telkens opnieuw aangebracht moeten worden wanneer gewenst. Vóór het slapen dient de huid gereinigd te worden met speciale huidreinigingsproducten. De huidtherapeut zal tijdens een consult camouflagetherapie samen met de patiënt de juiste camouflagekleur bepalen en er wordt aangeleerd hoe men de camouflage moet aanbrengen zodat men er thuis mee aan de slag kan. Ideaal voor dagelijks gebruik, zwemmen of tijdens speciale gelegenheden.