Onmisbare tips bij het peelen van de huid

Dode huidcellen hebben soms wat hulp nodig om te worden afgeschud. Huidpeelings, ook wel exfolianten genoemd, zijn hier ideaal voor en bevatten alfahydroxyzuur of betahydroxyzuur, waardoor de huid weer fris en gezond oogt. 

Waarom een huidpeeling?

Onze huid vernieuwt zichzelf continu en maakt nieuwe huidcellen aan die de oude cellen aan het huidoppervlak vervangen. Iedere minuut elke dag weer verlies je 30.000 tot 40.000 dode huidcellen. Als je daar over nadenkt, vernieuwt de huid zich dus om de zoveel tijd volledig. Bij een droge of oudere huid laten de dode huidcellen echter minder gemakkelijk los van het huidoppervlak. Als deze cellen zich opstapelen, oogt de huid ruw met een grauwe teint. Bovendien kan dit leiden tot verstopte poriën waardoor acne kan ontstaan. Het regelmatig zorgvuldig peelen van de huid, ook wel exfoliëren genoemd, kan helpen om dode huidcellen te verwijderen en een frisser ogende en meer jeugdig uitziende huid te verkrijgen.

Welke soorten huidpeelings zijn er?

Er zijn twee soorten huidpeelingsmechanische peelings en chemische peelings. Beide worden veelgebruikt en hebben voor- en nadelen met betrekking tot de huidcondities waarop ze worden toegepast. Het verschil is dat bij een mechanische peeling de dode huidlagen loskomen door een schurende werking, terwijl dit bij een chemische peeling gebeurt door een proces waarbij lichte zuren in de huid trekken en stoffen oplossen. Beide peelingmethodes, mechanisch en chemisch, klinken overigens misschien wat eng, maar zijn, mits juist toegepast, volledig veilig en er alleen op gericht om de bovenste huidlagen licht te polijsten. Doordat de huid weer nieuwe cellen aanmaakt (regenereert), ziet de huid er weer fris en stralend uit.

Wat houdt een mechanische peeling in?

Met mechanische peelings bedoelen we doorgaans een peeling waarbij licht abrasieve (schurende) middelen worden gebruikt. Deze peelings zijn vaak gezichtsscrubs, of crèmeachtige tonics met kleine, ruwe deeltjes. Als je de peeling zachtjes masserend verspreidt over het oppervlak van het gezicht en de huid, zorgt de wrijving ervoor dat oude huidcellen loskomen. Mechanische peelings, ook wel fysische peelings genoemd, zijn goed verkrijgbaar bij de apotheek en drogisterijen en eenvoudig in gebruik. Ze zijn bijzonder geschikt voor mensen met een vettige huid of acne, omdat ze dode huidcellen en andere onreinheden die de poriën verstoppen uit de huid verwijderen. Te hard scrubben met deze peelings kan echter averechts werken en juist leiden tot meer irritatie. Wees dus altijd voorzichtig en lees goed de bijsluiter vóór gebruik. Met een mechanische peeling kan soms ook microdermabrasie bedoeld worden. Bij microdermabrasie wordt er gewerkt met een apparaatje waarmee de huid licht gepolijst wordt.  Bij Huidzorg Unique vertellen we u graag alles over deze manier van huidpeeling.

Beide peelingmethodes, mechanisch en chemisch, klinken overigens misschien wat eng, maar zijn, mits juist toegepast, volledig veilig en er alleen op gericht om de bovenste huidlagen licht te polijsten.

Zijn mechanische peelings gevaarlijk?

Zoals hierboven verteld moet je altijd voorzichtig zijn met mechanische peelings zoals scrubs. Het nadeel ervan is namelijk dat de scrubbestanddelen vrij grof zijn. Je schuurt er letterlijk de buitenste laag van je huid mee af. Sommige scrubs bevatten deeltjes die zo scherp en grof zijn dat ze in de huid snijden. Om die reden raden huidtherapeuten altijd aan om heel voorzichtige en subtiele bewegingen te maken tijdens het masseren van de huid. Mits juist gebruikt volgens de bijsluiter, zijn ze dus niet gevaarlijk. Als je een gevoelige huid hebt, wordt een scrub afgeraden. Stop bovendien altijd direct met het gebruik van een peeling/scrub als er huiduitslag- of irritatie optreedt.

Wat houdt een chemische peeling in?

Een chemische peeling bevat lichte zuren waardoor stoffen worden opgelost die voorkomen dat dode huidcellen afvallen. Er zijn twee belangrijke soorten chemische peelings: met alfahydroxyzuur (AHA) en met betahydroxyzuur (BHA). Wat is het verschil?

  • Alfahydroxyzuren worden verkregen uit verschillende soorten natuurlijke stoffen, van appels en druiven tot melk. De meest voorkomende AHA’s vind je zelfs terug in voedingsproducten, zoals glycolzuur (ook wel: hydroxethaanzuur), melkzuur, appelzuur, alfahydroxyoctanoïdezuur en tripel fruitzuur. Een alfahydroxyzuur wordt aangeraden bij mensen met een droge of dikkere huid.
  • Betahydroxyzuren zijn de chemische verwanten van de alfahydroxyzuren, maar beter oplosbaar in olie en daardoor meer geschikt voor het exfoliëren van vettige huidtypes en mensen met acne. Het best bekende betahydroxyzuur heet salicylzuur. Zoek op productlabels naar salycilaat, sodiumsalicylaat, betahydroxybutaanzuur of tropinezuur.

Alfahydroxyzuren en betahydroxyzuren zijn veelal als huidverzorgingsproducten minder grof voor de huid dan mechanische peelings. Ze helpen ook om de huid te verfrissen terwijl dat met een gezichtsscrub niet altijd gaat. Ze verlagen namelijk de pH-waarde (zuurtegraad) van de huid en helpen kleine, ondiepe rimpeltjes gladder te maken. Dit proces verbetert de droge of zonbeschadigde huid.

Wat is de juiste keuze voor mijn huid?

Het vinden van de juiste formule voor je huid vraagt wat experimenteren. In elk geval is het belangrijk of je huid vettig is of juist droog. Over het algemeen wordt aangeraden om chemische peelings te gebruiken op basis van alfahydroxyzuren met een hydroxyzuurconcentratie van 10 procent of minder en een pH-waarde van 3,5 of hoger. Peelings die salicylzuur bevatten en op basis zijn van betahydroxyzuur zijn effectief bij waarden van 1,5 tot 2 procent. Sterkere oplossingen kunnen voor huidirritatie zorgen. Iets waar je zeker op dient te letten: al deze peelings, zowel mechanisch als chemisch, verhogen de zongevoeligheid van je huid tot ten minste één week na de behandeling. Zorg er in die week dus voor dat je altijd zonnebrandcrème aanbrengt op de behandelde gebieden (overigens voor iedereen een goed advies). Lang in de zon verblijven met een verdunde/gepeelde huid kan leiden tot (ernstige) schade aan de diepere huidlagen. Let op: ook als het bewolkt is dien je beschermende zonnebrandcrème aan te brengen. Jouw huidtherapeut voorziet je graag van advies.

Hoe en wanneer gebruik je peelings?

Peelings zijn niet geschikt voor dagelijks gebruik. Je huid heeft tijd nodig om de bovenste huidlagen te herstellen. Deze wordt door de peeling namelijk verdund. Mensen met een droge huid dienen maximaal twee keer per week hun huid te exfoliëren. Bij mensen met een vettige huid mag dit twee tot vier keer per week. Stop altijd direct met het gebruik van een peeling als je huid geïrriteerd raakt of als je  huiduitslag krijgt. Breng na de peeling altijd vochtinbrengende crème aan. Dit kalmeert de huid en voorkomt uitdroging. Neem altijd contact op met jouw huidtherapeut, huisarts of dermatoloog in geval van blijvende irritatie en/of uitslag.