Stof ontdekt die jeuk veroorzaakt bij eczeem

Onderzoekers aan de Universiteit van North Carolina hebben ontdekt dat een specifieke neuropeptide mogelijk gelinkt is aan het verzenden van jeuksignalen. Het onderzoek werd gedaan bij muizen met atopische dermatitis. De studie draagt bij aan hoe het zenuwstelsel de jeukgewaarwording van het perifere (huid) naar het centrale zenuwstelsel (ruggengraat) overbrengt. 

“Beeld je in dat het jeukgevoel van de huid naar de hersenen wordt verzonden door middel van een aantal schakelaars die worden omgezet, ” aldus onderzoeker Santosh Mishra. Het signaal reist vanuit de receptoren in de huid via een groep cellen aan de basis van de zenuwcellen van het ruggenmerg richting de hersenen. “We willen graag weten hoe dit deel van het zenuwstelsel de jeuk doorgeeft bij mensen met chronische huidaandoeningen. 

Atopisch eczeem staat ook wel bekend als gewoon ‘eczeem’. Het is een aandoening van de huid waarbij de patiënt continu jeuk ervaart. In bijzonder keek het team van onderzoekers naar het eiwit dat interleukin-31 (IL-31) heet. Deze proteïne is wordt overmatig geproduceerd bij mensen met atopisch eczeem en veroorzaakt vermoedelijk het jeukerige gevoel.

De onderzoekers zeggen al te weten dat wanneer het eiwit IL-31 zich bindt aan specifieke zenuwenuiteinden in de huid, dat die zenuwen vervolgens een boodschap doorsturen naar een andere groep zenuwen, de TRPV-1. Vandaar uit gaat er een signaal naar het ruggenmerg. Mishra zegt: “We wilden graag weten welke neuropeptide betrokken was tussen dat cluster cellen en het ruggenmerg.”

De onderzoekers keken naar de neuropeptide Natriuretic polypeptide B (NPPB), wat wordt afgescheiden door TRPV-1 neuronen op het moment dat het IL-31 eiwit in contact komt met de receptoren in de huid. Om te testen of NPPB betrokken was bij het doorgeven van jeuk naar het ruggenmerg, gebruikten Mishra en zijn team het eiwit om jeuk op te wekken bij muizen.  Ze vergeleken wilde muizen met muizen zonder NPPB-receptoren en muizen die geen NPPB aanmaakten. Uit hun resultaten bleek dat de jeuk met 70 tot 80 procent lager was bij muizen zonder de neuropeptide NPPB of de receptor. Dit geeft aan dat NPPB een rol speelde in de route die het jeuksignaal aflegt door het zenuwstelsel. 

Ons werk laat zien dat NPPB wél van invloed is op de cellen in het ruggenmerg en dat het een belangrijk rol speel bij het doorgeven van signalen

“Ons werk laat zien dat NPPB wél van invloed is op de cellen in het ruggenmerg en dat het een belangrijk rol speel bij het doorgeven van signalen.”, adus Mishra. “Onze volgende stap zal zijn om voort te bouwen op dit werk, aangezien de zenuwen die NPPB afgeven, meer dan één neuropeptide afgeven. Het is mogelijk dat we in staat zijn om nog een andere receptor te identificeren die betrokken is verbinding tussen het perifeer en centraal zenuwstelsel van mensen met chronisch eczeem.”

Bron: 

  1. S Pitake, P Ralph, J DeBrecht, S Mishra. Atopic Dermatitis Linked Cytokine Interleukin-31 Induced Itch Mediated via a Neuropeptide Natriuretic Polypeptide BActa Dermato Venereologica, 2018; 0 DOI: 10.2340/00015555-2977