Meer dan 55.000 mensen in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose huidkanker. Schrikbarende aantallen. En dit terwijl het tien jaar geleden een stuk minder was: 34.000. Veel van deze gevallen hadden mogelijk voorkomen kunnen worden als men de huid op de juiste manier had behandeld. Zonnebrandcrème is onmisbaar in dit verhaal, maar er komt natuurlijk veel meer bij kijken dan simpelweg wat crème uit die tube knijpen en op je blote bast kwakken. Volg de onderstaande 10 tips om je huid gezond te houden en verbranding te voorkomen.
1. Vergeet niet om te smeren, ook al blijf je binnenshuis
Vergeet niet om te smeren ook al blijf je binnenshuis. Glazen ramen beschermen tegen schadelijke ultraviolette straling B (uvb), maar niet tegen uva. Uva onderdrukt het immuunsysteem en zorgt voor rimpels en bruine vlekjes op je huid. Wees vooral alert op zonnige dagen die je in de auto doorbrengt. Uva dringt namelijk door voor- en zijramen. Vooral de zijramen van auto’s zijn vaak minder dik dan de voorruit.
2. Niet alleen het gezicht
Breng niet alleen zonnebrand aan op je gezicht. Ook als je niet aan het strand of zwembad ligt, is het belangrijk om bescherming aan te brengen op alle delen van je lichaam die je blootstelt aan de zon. Denk aan je handen, decolleté, voorarmen, lippen en oren. Hier word je namelijk ook blootgesteld aan de zon. Vervelend genoeg zie je er door verbranding aan deze delen van je lichaam vroegtijdig verouderd uit. Als je een korte broek draagt, vergeet dan ook niet de de plooien (binnenkant van je been). Hier verbranden kan namelijk ontzettend pijnlijk zijn. Hetzelfde geldt voor je elleboogplooien. Ook voor de lippen bestaat er overigens zonnebrandcrème.
3. Waterbestendige crèmes beschermen niet per definitie langer
Ga er niet vanuit dat een ‘waterbestendige’ of ‘watervaste’ zonnebrandcrème langer beschermt. Ook deze crèmes zijn na 30 minuten of langer in het water uitgewerkt. Ook bij uitbundig zweten vermindert de beschermende werking van de zonnebrand. Bovendien wrijf je zonnebrand dan gemakkelijk van je huid af als je weer op je handdoek terug gaat liggen. Smeer nadat je in het water bent geweest altijd voor de zekerheid opnieuw in.
4. Ook als het bewolkt is en in de schaduw
Denk niet dat je veilig bent in de schaduw. Ook in de winter ben je niet veilig voor de zon. In Nederland is het natuurlijk zo dat zonnestralen een relatief lange afstand moeten afleggen door de dampkring om op onze huid schade toe te brengen. Veel schadelijke uv is dan gelukkig al weggefilterd. Echter, bij sneeuwval blijkt dat 80 procent kan terugkaatsen. Ook op het strand kunnen zonnestralen weerkaatst worden door zand, water, wegdek en andere oppervlakken. Een parasol biedt natuurlijk bescherming, maar ook hier komt straling doorheen. Ook als je op het water bent (bijvoorbeeld op een bootje) is het verstandig om jezelf goed in te smeren. Zonlicht weerkaatst ontzettend goed op water.
5. Raak niet in paniek bij verbranding
Raak niet in paniek als je verbrand bent. De meeste verbrandingen van de huid zijn behandelbaar met kompressen, vochtinbrengende crèmes, hydrocortisonecrèmes en ontstekingsremmende middelen, zoals aspirine of Ibuprofen. Wees alert bij hoofdpijn, koude rillingen of koorts aangezien deze symptomen kunnen wijzen op een zonnesteek. Ga in dat geval direct langs de huisarts of huisartsenpost. Je lichaamstemperatuur is bij een zonnesteek levensgevaarlijk ontregeld.
6. Smeer alle dagen van het jaar
Gebruik op alle dagen van het jaar zonnebrand. Zelfs op een grijze en grauwe dag dringt tot wel 80 procent van de ultraviolette straling door het wolkendek. Vooral mensen die festivals afstruinen en de hele dag onbekommerd onder het betrokken wolkendek staan, komen vaak bedrogen uit. Thuisgekomen merken ze dat ze toch (licht) verbrand zijn. Hoe kan dat toch? De zon scheen toch niet echt…?
Zelfs op een grijze en grauwe dag dringt tot wel 80 procent van de ultraviolette straling door het wolkendek.
7. Breng royaal aan
Breng royaal aan voordat je naar buiten gaat. Om maximaal te worden beschermd, volstaat een klein likje crème niet. Bovendien moet de crème ook goed in de huid getrokken zijn. Breng minimaal 15 tot 30 minuten vóórdat je de zon in gaat zonnebrand aan.
8. Blijf op het heetst van de dag uit de zon
Dit is één van de beste adviezen die we kunnen geven: blijf midden op het heetst van de dag uit de zon. Tussen 10 uur ‘s ochtends en 4 uur ‘s middags is de zon op haar felst. Vooral op het midden van de dag is het niet verstandig om vol in de zon te gaan, zelfs niet met de nodige lagen zonnebrand. Let ook op de zonkracht. Het KNMI laat iedere dag op haar website weten hoe krachtig de zon schijnt. Zonkracht wordt gemeten in een uv-index die loopt van 1 tot en met 8. Bij een lage zonkracht heb je een relatief lage bescherming nodig en bij 8 kun je je beter helemaal niet buiten vertonen. Let op: zonkracht heeft niets te maken met warmte. Het heeft te maken met de hoeveelheid uv-straling die het aardoppervlak bereikt. Neem hoog in de bergen op wintersport als voorbeeld: de zonkracht bovenop een berg in de Alpen terwijl het vriest dat het kraakt kan gemakkelijker net zo hoog zijn als de zonkracht aan de Franse Riviera hartje zomer op een dag dat het 35 graden is.
Blijf midden op het heetst van de dag uit de zon.
9. Draag beschermende kleding
Draag beschermende kleding. Een beschermende laag tussen de huid en de zon is altijd beter dan geen. Er bestaat zelfs kleding die speciaal is gemaakt om te beschermen tegen de zon. Draag bij zeer sterke en felle zon een dunne lange broek en shirt met lange mouwen en een hoed met een brede rand.
10. Verbranden is altijd schadelijk
Dit is niet zozeer een tip, maar wel gewoon duidelijke ontkrachting van een hardnekkige mythe. Sommige mensen denken dat de huid wel een aantal keer kan verbranden voordat er echt onomkeerbare schade wordt toegebracht: dit is niet waar! In tegenstelling tot wat veel mensen denken, beschadigt iedere verbranding, hoe klein ook, het DNA van de huid. Anders gezegd: verbranden is nooit goed. Dit omdat sommige mensen denken dat een beetje verbranden ‘erbij hoort’. Bekijk ook eens hoe je huid eruit zou zien gezien door een camera met uv-filter: