Camouflagetherapie wordt ingezet om huidaandoeningen met kleurafwijkingen zoals bijvoorbeeld een wijnvlek of brandwond minder zichtbaar en onopvallend te maken.
Welke producten worden gebruikt?
Er wordt gebruik gemaakt van camouflageproducten van het merk Dermacolor, Dermacolor Light en Lycogel. Ze zijn geschikt voor gelaat en lichaam.
Dermacolor is huidvriendelijk en bijzonder goed dekkend. De camouflage kan water- en veegvast gemaakt worden met een speciale poeder en spray. Het is een dikke camouflagecrème en vereist een speciale techniek van aanbrengen. Doordat de camouflagecrème zoveel pigmenten bevat is bijvoorbeeld een wijnvlek, tatoeage of litteken niet meer zichtbaar wanneer men deze camouflage aanbrengt. Het resultaat zal er natuurlijk uit zien.
Dermacolor light is een dunnere variant op de gewone dermacolor. Deze camouflagecrème is voor de minder opvallende kleurafwijkende huidaandoeningen.
Lycogel is een zeer goed dekkende, natuurlijk ogende, ademende en herstellende foundation. Deze is bijzonder geschikt om huidproblemen in het gelaat mee te bedekken of na cosmetische behandelingen aan te brengen. Denk hierbij aan acne, rosacea, couperose, pigmentvlekken.
Uit welke stappen bestaat een behandeling?
- Uit een ruim assortiment kleuren wordt door de huidtherapeut de juiste kleur gekozen. Het liefst wordt er 1 kleur gekozen, maar soms is het noodzakelijk om 2 kleuren te mengen.
- Het doel is om een zo natuurlijk mogelijke camouflage aan te brengen. De camouflagekleur moet dicht bij uw eigen huidskleur liggen zodat deze nauwelijks zal opvallen.
- De patiënt kan tijdens het kleurbepalen meekijken met een spiegel.
- Als het nodig is zal de camouflage ook buiten in daglicht bekeken worden, vanwege een ander lichtinval wat de camouflage kan beïnvloeden.
- Het aanbrengen van de camouflageproducten zal tijdens de behandeling aangeleerd worden aan de patiënt. Zodat deze later thuis de camouflage zelf kan gaan toepassen.
Wanneer is er sprake van een indicatie voor camouflagetherapie?
Alle soorten kleurafwijkingen in de huid kunnen behandeld worden met camouflageproducten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn pigment- en vaatafwijkingen. Ook diverse soorten littekens, zoals brandwonden zijn een indicatie voor camouflagetherapie.
- Vitiligo
- Brandwonden
- Littekens
- Acne littekens
- Wijnvlek
- Couperose
- Blauwe plekken
- Besenreiser varices
- Tatoeages
Wordt camouflagetherapie vergoed door mijn zorgverzekeraar?
De behandeling en camouflageproducten kunnen worden vergoed. Camouflagetherapie zit in het aanvullende pakket van de zorgverzekering. De hoogte van vergoeding is afhankelijk van de soort aanvullende verzekering die je hebt. Informeer hiernaar bij jouw zorgverzekeraar.